Efectul neașteptat al Brexit, care sperie Uniunea Europeană

Efectul neașteptat al Brexit, care sperie Uniunea Europeană
Publicat: 23/08/2016, 08:02

Frustrarea a răbufnit prin cu­vintele premie­rului sue­dez Stefan Loefven, care a aver­tizat Marea Britanie să nu folo­sească măsuri ex­tre­me precum tă­ie­rea taxelor pentru companii în condițiile în care această țară se pregătește să pornească discuțiile privind retragerea din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

„Ieșirea Marii Britanii din UE n-ar trebui să dureze mai mult decât este necesar. Dacă Marea Britanie vrea timp pentru analizarea situației, aceasta va oferi timp și țărilor UE. Pe de altă parte auzi de planuri din această țară cum ar fi reducerea considerabilă a taxelor pentru companii. Dacă în acest timp ei pornesc într-o astfel de cursă, vor face discuțiile și mai dificile”, a spus oficialul suedez. Fostul ministru britanic al finanțelor George Osborne a vrut ca Marea Britanie să adopte cele mai reduse taxe corporate din rândul economiilor avansate, pas care, spun observatorii, ar fi trezit temeri în UE că va începe o cursă spre cel mai coborât nivel. Tăierea ta­xelor a fost punctul central al planurilor lui Osborne de re­con­struire a eco­no­miei. Discuții UE- Ma­rea Bri­tanie privind Brexitul ar putea începe în prima jumătate a anului viitor. Premierul britanic Theresa May a amânat începerea procesului de exit pentru a încropi o echipă care să facă față unor negocieri care cu siguranță vor fi dure. Între timp, ministrul bri­tanic de finanțe Philip Hamm­ond și-a expri­mat dispo­nibilitatea de a „reseta” poli­tica fiscală prin­tre altele prin redu­cerea im­pozitelor pen­tru com­panii pentru sus­ține­rea eco­nomiei. Loefven pare să aibă în general o părere proastă despre tăierea taxelor. „Noi vom continua să investim, pentru că acesta este viitorul. Redu­cerile de taxe nu sunt viitorul. Tre­buie să inves­tim în conti­nuare și, spre exemplu, să ne asigurăm că urmașii noștri primesc o educație de calitate”, a spus premierul.

El a anunțat săptămâna trecută planuri pentru pregătirea a 3.600 de noi profesori.

În Marea Britanie, isteria provocată în City-ul londonez, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, de referendumul pentru Brexit pare că s-a calmat, cel puțin așa reiese dintr-un sondaj al firmei Ernst & Young (EY). Studiul, realizat pe baza comunicatelor emise de 232 de bănci, asigurători, firme de private equity și alte companii financiare, a găsit că doar o cincime dintre acești jucători cred că votul va avea implicații negative pentru afacerile lor, notează The Guardian.

„Impactul imediat al referendumului nu a fost atât de puternic cum mulți s-au temut”, se arată în analiza EY. Un alt studiu, al Countrywide, cea mai mare companie de imobiliare din Marea Britanie, concluzionează că economia britanică va evita o aterizare dură.

Totuși șocul Brexitului se simte deja într-un sector esențial pentru planurile post Brexit ale guvernului britanic. Cheltuielile cu infrastructură au scăzut drastic după referendum. Valoarea contractelor pentru iulie s-a redus cu 1,5 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă un declin de 20% în raport cu luna anterioară și de 23% față de iulie 2015, potrivit datelor Barbour ABI, o firmă de consultanță în construcții care furnizează informații pentru biroul național de statistică al Marii Britanii, notează Financial Times. Noul premier Theresa May a promis proiecte noi rutiere, feroviare, de apărare contra inundațiilor și de broadband – partea centrală a strategiei de reconstrucție economic după ieșirea țării din UE.

Citește în continuare pe zf.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea